Tijdelijke opdrachten / by Anouk Ama

Een maand geleden ben ik begonnen bij het Ministerie van OCW. Dit is de derde keer dat ik als freelancer parttime bij een organisatie aan de slag ga. Daarvoor zat ik langere tijd intern bij het Bloemenbureau Holland en daarvoor bij de ANWB. Alle drie hadden ze tijdelijk behoefte aan versterking en daarom schakelden ze mij in.

Eigenlijk had iemand in loondienst mijn werk moeten doen. Maar diegene was uitgevallen of mocht vanwege een reorganisatie niet geworven worden. Daardoor was een gat op de werkvloer ontstaan dat ik als freelancer moest opvullen.

Die constructie leidt elke keer tot interessante verhoudingen met collega’s. Sommigen zijn nieuwsgierig en zien je komst als een frisse wind; anderen juist voorzichtiger om in vluchtige contacten te investeren en daardoor terughoudend. Voor hen ben je vooral de ‘freelancer die komt invallen’.

Omgedraaid vraagt die tijdelijke samenwerking om een bepaalde inspanning van een freelancer. Vervang je iemand intern, dan zul je namelijk moeten integreren in het team, de computerschijf moeten uitpluizen, collega’s leren kennen en jouw plek binnen de organisatie zien te vinden. Ook al zit je er maar drie maanden.

Dat kost energie. Zeker als je meerdere van dit soort opdrachten in een jaar doet. Maar belangrijker is misschien wel dat die constante wisseling tussen organisaties, collega’s en werkwijzen een flexibele instelling verlangt. Een waarmee je makkelijk omgaat met instabiliteit en onzekerheid en snel en moeiteloos kunt schakelen tussen nieuwe werelden.

Kijk ik naar mezelf, dan ben ik er nog niet uit of tijdelijke opdrachten bij mij passen. Het enthousiasme waarmee ik een organisatie induik vreet energie; daarnaast ben ik fan van duurzame relaties, die met zorg zijn opgebouwd en uitgediept. Aan de andere kant houdt de afwisseling in omgeving me juist creatief en scherp en levert het me een groot netwerk op.

Het voordeel van interne opdrachten is dat je bij allerlei organisaties kunt meekijken en veel mensen ontmoet. Dat is leuk, nuttig en ook ontzettend leerzaam. De uitdaging ervan is de hoeveelheid tijd en energie die je daarvoor moet investeren. Of dit soort opdrachten bij jou past ontdek je maar op één manier: door het gewoon een paar keer te doen.