Net ondernemer? Doe de middelingscheck by Anouk Ama

fullsizeoutput_704.jpeg

Ben je net gestart als ondernemer en schommelde jouw jaarinkomen die jaren ervoor? Misschien heb je dan wel te veel belasting betaald. Met de middelingscheck vergelijkt de Belastingdienst jouw jaarinkomen van drie aaneengesloten jaren om te kijken of je geld terugkrijgt. Er geldt een drempel: de eerste 545 euro krijg je niet terug, elke euro daarboven wel.

Hoe het werkt

  • Op deze site van KNAB kun je eenvoudig uitrekenen of je geld terugkrijgt of niet. Je hebt hiervoor je jaaromzet nodig van de jaren 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018. Die kun je vinden in Mijn Belastingdienst.

  • Krijg je geld terug? Download het formulier Verzoek om middeling, print dit uit en vul het in.

  • Stuur het formulier per post op naar jouw belastingkantoor (e-mailen kan niet). Dit adres staat op je definitieve belastingaangifte.

  • Houd de berichtenbox in Mijn Belastingdienst in de gaten. Daar ontvang je bericht over het besluit.

Meer info over de middelingscheck.Weet wat voor opdracht je binnenhaalt by Anouk Ama

Vorige week deed ik een interview voor een tijdschrift. Na een paar dagen stuurde ik het uitgeschreven verhaal op naar mijn contactpersoon (A) voor feedback. Zij mailde mij het volgende terug:

‘Dankjewel voor je tekst. Kunnen we even bellen? Er moet best veel veranderd worden.’

Ik liet haar weten nu geen tijd te hebben, maar in de middag wel. Dat was akkoord. Niet veel later werd ik gebeld door mijn opdrachtgever. Ze was benaderd door A die had aangegeven ‘totaal niet blij te zijn’ met mijn stuk. Ik baalde. Niet omdat A ontevreden was, maar omdat ze niet eerst met mij hierover had gesproken. We zouden note bene zo bellen. Wat was er zo erg dat niet kon wachten?

Tijdens ons telefoongesprek kwam de aap uit de mouw. Wat bleek: A had betaald voor dit artikel en afspraken gemaakt over de inhoud. Ik wist dit niet en A wist niet dat ik dat niet wist. Vervelend voor allebei en bovendien zonde van de tijd.

Ik belde mijn opdrachtgever op en legde uit waar het misging. Zij bood haar excuses aan dat ze mij verkeerd had gebrieft. Ik relativeerde door te zeggen dat ik er ook niet naar had gevraagd. Als ik vooraf had geweten dat het om betaalde publiciteit ging, dan had ik de opdracht niet aangenomen. Mijn advies: dubbelcheck altijd om wat voor opdracht het gaat. Soms is een briefing onbedoeld incompleet of onjuist en het is vervelend als je daar achteraf pas achterkomt. Wil je miscommunicatie voorkomen, vraag dan altijd of het gaat om betaalde publiciteit. Ook als het niet in de briefing staat.